Zorgboerderij Groeizaam viert 25 jarig bestaan met spetterend feest.

Emmeloord, vrijdag 5 april 2024.

Het regent met bakken uit de hemel, maar de schuur is omgetoverd tot een sfeervolle feestzaal met gezellige lampjes, ballonnen en zelf gemaakte slingers. De ruim dertig deelnemers komen deze vrijdagochtend niet om te werken maar om samen met de leiding en vrijwilligers te vieren dat de boerderij 25 jaar bestaat.

Circus, cup cakes en pizza.

Het feest start met een circus workshop. Spektakel en lol verzekerd! Iedereen mag meedoen en circus acts proberen zoals kortdansen, een bord op een stokje laten balanceren, met je lint figuren maken of fietsen op een mini fietsje

.Yaron en Lorenzo vangen de ringen, als onderdeel van de circusspellen.

Het mooie is dat de durf-als direct aan de bak gaan én andere deelnemers lekker de kat uit de boom kijken en als publiek de rest aanmoedigen. Bij de koffie zijn er feestelijke cup cakes.  Versiert als mini boerderijtjes. Groente, bloemen, fruit en varkentjes, eigenlijk te mooi om op te eten

.De prachtige en heerlijke cupcakes vielen goed in de smaak.

Daarna gaat het circus verder nu met googel trucs. Hoe kan dat nou? Wie het wil mag het leren of oefent nog verder met jongleren en balanceren. Alle deelnemers krijgen vandaag het jubileum T-shirt van Groeizaam 25 jaar en gaan samen op de foto.

Vanaf twaalf uur zijn familieleden van de deelnemers uitgenodigd en de zaal stroomt nu helemaal vol. Een oven van pizzeria Da Enzo is ter plekke en vakkundig worden er in hoog tempo verse pizza’s gebakken voor de inmiddels zo’n 120 bezoekers.
De heerlijke pizza's worden ter plekke gebakken in de schuur.

Deelnemers blij met Groeizaam

Eigenaren Marc en Sanne van Niekerk bedanken alle deelnemers voor hun inzet op de boerderij. Vijf van hen zijn er al vanaf het eerste uur bij. Zij werken dus al 25 jaar bij Groeizaam en worden vandaag in het zonnetje gezet. Met een mooi foto-cadeau en op het podium kunnen ze ook zelf nog wat zeggen. Martijn: “het is hier hartstikke gezellig” en Bas: “ik heb hier altijd met plezier gewerkt” waarbij Bas nog scherp opmerkt dat hij in september pas echt de 25 jaar volmaakt 😊 Deelnemers vertellen dat het fijn is dat er goed naar hun geluisterd wordt over wat je gaat doen die dag. De een wil graag met hout werken, de ander in de winkel of op het land en in de kas. Binnen is werk zoals de keuken doen en olijven bakjes stikkeren, ook populair. Er is altijd overleg met de leiding wat je kunt doen die ochtend of middag en dat is fijn.

Arjan, Martijn en Guido zijn al 25 jaar werkzaam op de boerderij. Zij hebben de boerderij zien ontwikkelen en werken al die tijd met veel plezier.

In 1999 de eerste zorgboerderij in Emmeloord op initiatief vanuit burgers

In 1996 ontstond er een projectgroepje van Emmeloorders die graag een boerderij wilden oprichten met dagbesteding voor mensen met een beperking. Zij richten de Stichting “de Boerderij” op en vanuit de samenleving wordt veel geld ingezameld. In 1999 start de eerste zorgboerderij in Emmeloord: boerderij Groeizaam. Samen met zorginstelling Triade start Groeizaam met in aanvang acht deelnemers. Inmiddels is de boerderij aan de Pilotenweg 7 een begrip in Emmeloord, ook door de bio-winkel, de pluktuin en regelmatig activiteiten voor bezoekers zoals het jaarlijkse oogstfeest.

De voorzitter van de huidige Stichting “Vrienden van Boerderij Groeizaam”, Ton Leijten, is blij met dit mooie resultaat. We blijven als Stichting betrokken bij Groeizaam. Er zijn best lastige onderhandelingen geweest destijds met Triade en nu weer over onder andere de afscheiding met de geplande nieuwbouw van tiny houses naast de boerderij. Maar vandaag is het feest en in de namiddag komen bestuur en oud medewerkers- en bestuursleden ook samen om 25 jaar Groeizaam te vieren.